12-11-17

Smaken

Naar aanleiding van Wapenstilstand werd er gisteren in Vorselaar een oorlogswandeling georganiseerd.

Rond 11u stonden 50 mensen klaar aan het Gemeentehuis. Onder begeleiding van onze gids Luc vertrokken we richting het Heiken. Ik woon al heel mijn leven in Vorselaar maar toch heb ik gisteren voor de allereerste keer over bepaalde paadjes gelopen.

IMG_2905.JPG

IMG_2904.JPG

Het werd een heel mooie natuurwandeling, af en toe onderbroken om meer te leren over de 13 dorpsgenoten die tijdens de eerste wereldoorlog het leven lieten aan het front (of als gevolg van verwondingen opgelopen aan dat front). De broer van mijn grootvader langs moeders kant was trouwens één van hen.

IMG_2920.JPG

Helaas hebben we de wandeling halfweg moeten afbreken. De wandelschoenen van mijn moeder die enkele jaren werkloos in de kast hadden gestaan konden de plotse inspanning niet meer aan en kwamen los van de schoen.

In plaats van na de oorlogsmaaltijd (een heel smakelijke soep van selder, prei, rapen en aardappelen met grote stukken spek) verder met de groep te wandelen ben ik dan maar terug naar het centrum gestapt om de wagen op te halen. Een minder leuk einde aan een verder heel leuke wandeling.

Het vroege einde van de wandeling betekende wel dat ik iets meer tijd had om me proper te maken voor de avond. Het tweede concert van deze maand stond immers op het programma. Deze keer werden we verwacht in Cultureel Centrum De Zwaan in Heist op den Berg.

Dat gaf ons nog eens de gelegenheid om te gaan eten in het aanpalende Derde Bedrijf. Gelukkig had Conny een tafeltje gereserveerd want het was er weer vollenbak. Naast het optreden van Jasper Steverlinck was er blijkbaar ook nog een dansfeest. Het eten was trouwens weer heerlijk.

Iets over acht begon Jasper dan aan zijn optreden. Heel ingetogen, begeleid door Valentijn Elsen op piano, bracht hij vooral nummers van zijn nieuwe CD. Het was echt genieten. Helaas duurde het concert maar 75 minuten en dat had gerust wat langer mogen zijn. Collega Heidi die toevallig ook in de zaal zat was het daar echter niet mee eens. Nu ja … smaken verschillen hè?

jasper.JPG

Omdat het nog vroeg was besloten we nog iets te gaan drinken. De dames besloten om naar La Cita te gaan. In principe is dat een rustige brasserie. Om één of andere reden was dat het gisteren een rave party. Gewoonweg afschuwelijk, al bleken sommigen in het gezelschap een andere mening te hebben. Nu ja … smaken verschillen hè.

14:14 Gepost door Luc | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandelen, vorselaar, concert |  Facebook |

08-11-17

Fools' Gold

Na hun avontuur in Picollo reist het gezelschap van Luca Vero verder naar Venetië. Milord, de geheimzinnige leider van de Dark Order, heeft immers een nieuwe opdracht voor hem.

Luca, Isolde en Broeder Peter moeten zich voordoen als broers en zus terwijl Freize en Ishraq hun dienaren zijn. Ze trekken naar Venetië omdat ze er een koopvaardijschip uit Rusland verwachten.

Deze schuilmantel moet hen de mogelijkheid geven om onderzoek te doen naar valsemunters die massaal Engelse Nobles zouden namaken. Hun onderzoek brengt hen bij Drago Naciri en zijn mooie dochter Jacinta.

Luca verneemt ook nieuws in verband met zijn vader die destijds werd ontvoerd door Muselmannen en vastgehouden op een galeischip. Misschien kan hij hem wel vrijkopen voor enkele van die Engelse Nobles.

Het blijkt echter dat de motieven van Milord wel eens niet zo zuiver zouden kunnen zijn …

In Fools’ Gold, het derde deel van de Order of Darkness trilogie van Philippa Gregory gaat de reis van Luca Vero verder. Ook nu weet Philippa Gregory feiten en fictie op een perfecte manier te mixen. Het verhaal op zich is uiteraard fictie maar de omgeving en de tijdsgeest is 100% feit. Zalige combinatie vind ik dat.

Nu wordt het weer wel tijd voor enkele boeken in mijn moedertaal. Engels lezen is altijd prettig maar wel vermoeiend. Vermoedelijk ga ik morgen verder met de avonturen van mijn nieuwe Duitse vriending Pia Kirchhoff en haar baas Commisaris Oliver von Bodenstein.

Meer info over de Order of Darkness : http://www.orderofdarkness.com/

foolsgold.JPG

order.JPG

 

20:10 Gepost door Luc | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, philippa gregory |  Facebook |

07-11-17

Fris

Het was maar frisjes.

Vanochtend toen ik naar het werk vertrok. Even later toen ik met de vélo van Station Berchem naar het werk fietste.

En ook vanavond in Lier was het niet al te warm toen we, met enige vertraging, vertrokken voor ons wekelijks rondje. Die vertraging kwam er omdat we nog even op een derde jogger moesten wachten. Sally is immers lid geworden van de Watertorenlopers. Nu ja, eigenlijk zijn het wat mama’s en papa’s uit de buurt die niet graag alleen gaan joggen en daarom een whatsapp groepje hebben opgericht. Geen verplichtingen, wie zin heeft om te gaan joggen stuurt een berichtje rond en wie zin heeft gaat mee. De kans is dus groot dat we wel eens vaker met meer dan twee zullen zijn.

Het “verse” bloed had wel een positieve invloed. We hebben ons rondje van 4,25 km afgewerkt op 30:30 en dat is toch iets sneller dan gewoonlijk. Maar het deed wel deugd.

lopen 20171107.JPG

21:26 Gepost door Luc | Permalink | Commentaren (0) | Tags: joggen, fris |  Facebook |

05-11-17

Novemberse Grillen

We zitten in het “putje” van de Herfst maar deze namiddag leek het wel of we in April zaten. Zonnig warm, kletsnatte regen,koude hagel, opnieuw zonnig, weer zeiknatte regen met wat hagel en even later moest de zonnecrème weer worden bovengehaald.

Al deze verschillende weerbeelden hebben we trouwens op iets meer dan 2 uur gezien. Voor onze weekendwandeling hadden we gekozen voor Bouwel waar de lokale KWB hun jaarlijkse Blarendabberwandeling organiseerden. Ik had met Conny afgesproken aan het station van Bouwel. Volgens de informatie die ik had was er een 8 km wandeling (net iets te kort) en was de volgende afstand 16 km (net iets te lang). Van het station naar de parochiezaal was een kleine kilometer zodat we op 10 km zouden uitkomen.

We vertrokken onder een stralende zon. Niet zoveel later kregen we echter de eerste korte bui te verwerken. Kort maar krachtig. Toen we naast de E313 liepen zagen we immers dat er in de richting van Antwerpen behoorlijk wat wateroverlast was.

Wij liepen in het Philipsbos en hadden weinig last van de regen. Dat werd even later wel anders toe we werden overvallen door een hagelbui. De paraplu hadden we ondertussen wel bovengehaald maar het leek toch een beter idee om even een paardenstal in te duiken en even te schuilen. Voor alle duidelijkheid … er stonden geen paarden in die stal.

En zo ging het verder. De ene keer droog, de andere keer (gietende) regen. Gelukkig zijn we ervaren wandelaars en is onze kledij aangepast aan de weersomstandigheden. Want ook al wandelden we een tijdlang door 10 cm water … mijn sokken waren bij thuiskomst nog altijd kurkdroog.

De collega’s zullen weer klagen dat het zo’n slecht weer was maar … zonder regen kan je geen regenboog hebben en die hebben wij veelvuldig gezien vandaag.

IMG_2839.JPG

IMG_2847.JPG

IMG_2848.JPG

20171105_153458.jpg

19:36 Gepost door Luc | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandelen, kwb, bouwel, regen |  Facebook |

04-11-17

Heather Nova

November wordt een heel drukke concertmaand. 6 concerten (in 6 verschillende concertzalen) en één (amateur)toneelvoorstelling. En dan hebben we het nog niet over de concerten waar we niet naar toe (kunnen) gaan.

Enfin, afgelopen donderdag werd de spits afgebeten door Heather Nova in Het Depot van Leuven. Voor mij de tweede keer dat ik haar zag, voor Conny was het de eerste keer. Als ik eerlijk ben kan ik me niet veel herinneren van het vorige concert. Ze speelde het voorprogramma van Bryan Adams. Maar ik herinner me wel heel goed dat ik, na afloop, tegen mezelf zei dat het concert gerust 45 minuten langer had mogen duren.

Ze moet dus wel goed zijn geweest.

Donderdag heeft ze dat overigens nog eens bevestigd. We werden “opgewarmd” door Ed Prosek, een in Berlijn wonende Californiër. Bij het eerste nummer was ik niet echt overtuigd maar hij werd wel beter.

Om halftien was het dan de beurt aan Heather Nova zelf. En die was goed, héél goed. Een wondermooie stem, soms heel sober en ingetogen, dan weer vrij stevig rockend. Hopelijk zet deze trend zich verder tijdens de andere concerten van deze maand.

IMG_1777.JPG

IMG_1851.JPG

IMG_1807.JPG

14:45 Gepost door Luc | Permalink | Commentaren (0) | Tags: concerten, het depot, heather nova |  Facebook |

03-11-17

Bokkenrijders

IMG_2673.JPGNa een schitterend concert van Heather Nova in Het Depot in Leuven van gisteren (waarover jullie één van de komende dagen het verslag wel zullen krijgen) was het vanochtend toch vrij vroeg opstaan.

Vandaag was het immers weer een wandeldagtrip. Bestemming was het Limburgse Wellen waar eens de Bokkenrijders reden. In 1762 verscheen er in Belgisch Limburg een bende bokkenrijders op het toneel. Ze hielden zich bezig met diefstal en chantage door middel van brandbrieven. Als de slachtoffers het losgeld niet betaalden zou hun boerderij in brand worden gestoken. Dat losgeld bedroeg vaak één of meerdere jaarlonen. In Wellen zouden 19 al dan niet vermeende bokkenrijders worden terechtgesteld.

Onze wandeling zou uiteindelijk 14 km ver brengen. Vertrekken deden we aan de Sint Jan de Doperkerk in Wellen. Van Wellen ging het naar Rullingen maar doordat ze nog steeds aan ’t werken zijn aan het kasteel konden we het ook deze keer niet van dichtbij bekijken. Dat was ons tijdens een eerdere wandeling in Borgloon ook niet gelukt.

IMG_2731.JPG

Van Rullingen waren we vrij snel bij de Kapel van Oetersloven. Een vrij grote kapel met een … kaarsenautomaat. Slechts 2 euro voor een 3-dagen kaars. Sinds deze middag brandt er dan ook een kaarsje van ons in die kapel. Baat het niet dan schaadt het niet. Aan deze kapel moest boer Jan Wouters een jaarloon neerleggen in een kuil nadat hij een brandbrief had ontvangen van bokkenrijder Jan Van Muysen. Deze laatste werd echter door Boer Wouters herkend en op 1 april 1774 werd hij gearresteerd. Op 16 juni werd hij met het bijl onthoofd.

IMG_2739.JPG

Van Oetersloven ging het verder naar Ulbeek. De wandelgids sprak van het “fotogenieke” Ulbeek en dat was niet gelogen. Enkele hele mooie oude gebouwen waaronder de oude Brouwerij Hayen met zijn unieke mouttoren die wel drie moutvloeren telden. Er werden zeven verschillende bieren gebrouwen. Nu is er een café annex museum.

IMG_2770.JPG

Aan de andere kant van het plein staan de restanten van de oude Sint-Rochuskerk. Deze kerk werd op een heel bijzondere manier verwerkt in de begraafplaats. Echt heel mooi. Het plein is sinds 2003 beschermd als dorpsgezicht en diende overigens als basis voor het Haspengouwse dorp in het Openluchtmuseum van Bokrijk.

IMG_2789.JPG

Na Ulbeek passeerden we de Hoeve Corfs. Jan Corfs moest in 1773 een losgeld van 400 gulden betalen aan de Bokkenrijders. Corfs weigerde echter te betalen.De hooimijt naast zijn boerderij werd in brand gestoken. Het vuur sloeg over op de boerderij zelf en die brandde volledig uit.

IMG_2801.JPG

Via de Graetmolen, een oude graanmolen, en het natuurgebied De Grote Beemd kwamen we terug aan in Wellen en konden we bij een smakelijke tas koffie nagenieten van een heel mooie wandeling, een van de mooiste van het jaar. Het weer zat ook mee. De nevel en mist in de ochtend en de zon die daarna door de wolken probeerde te breken zorgden voor extra sfeer die helemaal paste bij de wandeling.

IMG_2816.JPG

21:42 Gepost door Luc | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandelen, wellen, bokkenrijders |  Facebook |

01-11-17

Allerheiligen - Allerzielen

IMG_1749.JPG

IMG_1754.JPG

IMG_1766.JPG

19:53 Gepost door Luc | Permalink | Commentaren (0) | Tags: allerheiligen, allerzielen |  Facebook |